Als ondernemer ben je continu bezig jezelf te ontwikkelen. Dat is nodig omdat je markt veranderd maar ook omdat je concurrenten dat blijven doen. Stilstand is achterop geraken. Dus een studie of cursus om je kennis te verbeteren of uit te breiden is een logische stap. En het mooie is dat deze kosten aftrekbaar zijn van je inkomstenbelasting. Maar velen vragen zich af of deze kosten nu als bedrijfskosten moeten worden genomen of moeten de kosten privé aftrekpost?
Een studie volgen naast je werk is niet alleen tijdrovend maar ook kostbaar. Daarom kan je onder voorwaarden je studiekosten aftrekken van je inkomen. De belangrijkste voorwaarde is natuurlijk dat de studie wel werk gerelateerd moet zijn. Een cursus macramé komt niet snel in aanmerking, tenzij je de creaties wil en gaat verkopen. Een taalstudie voor als je internationaal gaat werken, of een opleiding tot software engineer omdat je daar in verder wilt is wel zeker op te voeren als aftrekpost. Zolang de studie maar de intentie heeft je kansen als ondernemer of werknemer te vergroten.
De belastingdienst stelt de voorwaarden als volgt:
- De studie of opleiding is voor uw (toekomstig) beroep en is een leertraject. Dat laatste betekent dat u kennis opdoet onder begeleiding of toezicht.
- U heeft geen recht op studiefinanciering, geen lening, beurs, OV abonnement van DUO. De kosten zijn dus volledig voor uzelf.
Maar de vraag hoe de kosten afgetrokken kunnen worden is minder duidelijk omschreven. De meeste studies worden via privé afgetrokken. Hiervoor is in de aangifte een aparte vraag voor aftrek van studiekosten en geld er een drempel van 250 euro. Dus voor een studie die 1000 euro kost kun je je belastbaar inkomen verlagen met 750 euro. Jammer van die 250 euro. Maar in sommige gevallen kun je de studiekosten als bedrijfskosten opnemen. Het voordeel hiervan is dat eventuele BTW verrekend kan worden, er geen drempel is gezet en dat (en dat vergeten veel) je als ZZP’er aan een uren criterium moet voldoen en als de kosten bedrijfskosten zijn, de studie uren als bedrijfsuren gebruikt mogen worden. Win-win dus.
Maar helaas is hier wel een zeer heldere restrictie. De studie moet aantoonbaar essentieel zijn voor je werk. Een arts die zich moet blijven bijscholen bijvoorbeeld. De kennis die opgedaan wordt is niet een nieuwe richting, maar essentieel om je huidige werk te kunnen blijven doen of te verbeteren. Een timmerman die daarnaast laswerk wil gaan aanbieden is alweer een veel grijzen gebied. Het is daarom belangrijk dit vooraf je goed te realiseren. Meeste ZZP’ers willen zich hier niet aan branden en kiezen voor de privé aftrek. Maar ik zie voordelen om het op te nemen als bedrijfskosten. Zeker als je al begonnen bent als ondernemer en je nog aan het ontwikkelen bent, dan is dit een mooie kans.
Maar je wilt ook zekerheid. Je kan daarvoor aan de belastingdienst een beschikking of ruling vragen. Het formulier Verzoek Vooroverleg waarin je je zaak bepleit, je intentie om de studiekosten op te nemen als bedrijfskosten en een onderbouwing waarom deze kosten essentieel zijn voor je werkzaamheden. Gaat de belastingdienst daarin mee dan ben je good to go! En zo niet, dan heb je wel duidelijkheid en neem je de kosten alsnog op in je privé aftrekposten.
Het formulier kun je hier vinden.
Heb je vragen over studiekosten of over andere mogelijke aftrekposten in je inkomstenbelasting, kun je natuurlijk ook vrijblijvend contact met me opnemen. Laat je gegevens dan hier achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.